Det blå kort - din offentlige rejseforsikring

Det blå EU-sygesikringskort fungerer som din offentlige rejseforsikring, når du rejser i EU, Norge, Island, Liechtenstein, Schweiz, Grønland og Færøerne. Men hvad dækker kortet egentlig, og hvilke begrænsninger har det? Vejle Brand har lavet en oversigt, der gør det nemt for dig at finde rundt i de nye regler. Vejle Brand kan derudover tilbyde dækninger, der supplerer det blå EU-sygesikringskort, så du kan være helt sikker – alle steder.

 


Hvad er det blå kort?

Det offentliges blå EU-sygesikringskort trådte i kraft den 1. august 2014. Kortet er din rejseforsikring, når du rejser i EU, Norge, Island, Liechtenstein, Schweiz, Grønland og Færøerne og erstatter dermed det gule sygesikringskort. Med det blå sygesikringskort har du ret til sygehjælp og behandling på offentlige sygehuse og klinikker i det land, du rejser til. Det er derfor ikke længere en dansk alarmcentral, du skal kontakte, hvis uheldet er ude på ferien, men det lokale sygehus eller klinik – du har nemlig ret til sygehjælp efter samme regler, som gælder borgerne i det land, du opholder dig i.

 

Hvad dækker det blå kort?

Når du rejser med det blå sygesikringskort, er du dækket på følgende måde:

EU-sygesikringskortet viser, at du har ret til de samme ydelser og på de samme vilkår som borgerne i det land, du opholder dig i. Du kan derfor komme til at betale en del af behandlingen selv, hvis det gælder for borgerne i det pågældende land.

EU-sygesikringskortet dækker udgifter til nødvendig læge- og sygehusbehandling, medicin m.m. under et ophold i et EU-land, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz.
Sygesikringskortet dækker både akut sygdom/tilskadekomst og såkaldt 'behovsbestemt sygehjælp'. Det er lægen, der afgør, hvilken behandling der er nødvendig under opholdet.

EU-sygesikringen dækker kun, hvis behandleren er tilknyttet den offentlige sygesikring i det land, du opholder dig i. EU-sygesikringen dækker altså normalt ikke behandling på private hospitaler eller klinikker.

 

Det blå korts begrænsninger

Hvis du rejser uden rejseforsikring og altså udelukkende bruger det blå kort, skal du være opmærksom på nogle begrænsninger. Når du er dækket efter lokale forhold, kan der eksempelvis forekomme egenbetaling på nogle udgifter.

 

Vær derfor opmærksom på at det blå sygesikringskort ikke dækker:

Behandling på privathospitaler og private klinikker. Det er vigtigt at være bevidst om dette, da der især på mange skisportsområder er langt til offentlige sygehuse.
Udgifter til hjemtransport, hvis du kommer alvorligt til skade eller dør.
Nogle tilfælde af transport til et hospital. I nogle lande kræver denne transport egenbetaling.
Hvordan dækker det blå kort i forhold til min indboforsikring hos Vejle Brand?
Hvis du har en indboforsikring hos Vejle Brand, har du automatisk en årsrejseforsikring, der dækker i samme lande som det blå sygesikringskort. Rejseforsikringen dækker hele familien i tilfælde af sygdom og hjemtransport fra rejser i disse lande.

 

Hvornår skal jeg tegne en tillægsforsikring?

Selvom du er dækket af det blå kort, kan der opstå særlige behov i forbindelse med din ferie, som med fordel kan dækkes af en udvidet rejseforsikring eller en tillægsforsikring. Du bør overveje at tegne et tillæg til din rejseforsikring hvis du:

  • Rejser uden for EU, Norge, Island, Liechtenstein, Schweiz, Grønland og Færøerne.
  • Ønsker mulighed for at kunne afbestille din rejse uden økonomisk tab
  • Vil undgå egenbetaling
  • Tillægsforsikringer og udvidede rejseforsikringer hos Vejle Brand

Hos Vejle Brand tilbyder vi Udvidet Rejseforsikring, der dækker dig i hele verden. Udvidet Rejseforsikring er gyldig i 60 dage og koster 570 kr. Hvis du er over 60 år, får du 10 % rabat.

 

Udvidet Rejseforsikring dækker:

  • Erstatningsrejse for ferie i Danmark, hvis din ferie bliver aflyst på grund af sygdom eller lignende.
  • Ferieboligsikring, hvis din autocamper eller campingvogn skades, så den ikke kan benyttes som bolig.
  • Bagageforsinkelse, hvis du eksempelvis medbringer vigtigt udstyr, som skisportsudstyr, golfkøller eller lignende.

Desuden tilbyder vi følgende tilvalgsdækninger:

  • Afbestillingsforsikring i hele Europa
  • Udvidet afbestillingsforsikring i hele verden

Læs mere om vores rejseforsikringer og tilvalgsdækninger her

 

HUSK inden du rejser
Med det blå sygesikringskort ændres dine behandlingsmuligheder alt efter hvilket land, du rejser til. Derfor at det vigtigt at tjekke følgende, inden du rejser:

 

Er landet en del af EU?
Hvordan er forholdene i det land, du rejser til? Hvilken behandling har borgerne (og dermed også du og din familie) krav på?
Vil der forekomme egenbetaling i forhold til eventuel transport, behandling og andet?
Hvor langt er der til nærmeste offentlige sygehus – og ligger der et privathospital tættere på dit opholdssted?

 

Kontakt os

 

Du kan læse mere om det blå kort på den officielle hjemmeside www.huskdetblaa.dk. Her finder du mere information om reglerne og ændringerne samt et geografisk dækningskort, så du kan tjekke dækningen i de forskellige lande.

Mangler du at få bestilt det blå sygesikringskort, kan det gøres på www.borger.dk med NemID-adgang. Du kan bestille til hele din husstand. Kontakt din kommunale borgerservice for hjælp til bestilling.

Har du spørgsmål til vores tillægsdækninger og rejseforsikringer, er du altid velkommen til at kontakte os. Vi glæder os til at høre fra dig.

 

Har du kronisk eller eksisterende sygdomme samt sygdom inden afrejse ?

Læs mere om hvordan du skal forholde dig ved sygdom inden afrejse her