18. september 2023

Gode tips til at beskytte dig mod kriminelle it-svindlere

Flere og flere kriminelle it-svindlere sender dig mails som i første omgang ser ud som om, at de kommer fra banken, dit forsikringsselskab eller noget helt tredje.

Kriminelle it-forbrydere bliver desværre mere og mere kreative, når de forsøger at lokke personlige oplysninger som cpr-numre, adgangskoder, kreditkortoplysninger ud af dig via mail, SMS og Messenger beskeder.

 

- Vi anbefaler, at du er ekstra kritisk, når du får en mail, som f.eks. forsøger at lokke dig med penge, som du har til gode. Det er en af de metoder, der ses ofte i dag, og de kriminelle har kun i sinde at lokke så mange informationer ud om dig som muligt, siger Daniel Sönnichsen, der er IT-Konsulent hos Vejle Brand forsikring og fortsætter:

- Selv den bedste kan blive snydt. De mails eller beskeder, du får, er mere og mere professionelt udformet, så det ser ud som om, at de kommer fra din bank eller dit forsikringsselskab. Derfor vil vi gerne anbefale en god app mod svindel, og vi vil også gerne give dig nogle gode råd med på vejen.

 

Gratis app der hjælper dig mod svindel

”Mit digitale selvforsvar” er en gratis app, der hjælper dig til en sikker og tryg online adfærd. Den kan holde dig opdateret på digitale trusler, og du modtager advarsler om falske e-mails, fup-konkurrencer, svindel-sms’er, ondsindede websider og meget mere.

 

Download til Apple her:

https://apps.apple.com/us/app/mit-digitale-selvforsvar/id1218846009

 

Download til Android her:

https://play.google.com/store/apps/details?id=dk.taenk.mitdigitaleselvforsvar

 

Gode råd fra Vejle Brand

 

 1. Vær forsigtig med e-mails fra ukendte afsendere
  Åbn aldrig e-mails, især hvis de indeholder vedhæftede filer eller links, fra afsendere, du ikke genkender.

 2. Kontroller e-mailadresser og web-adresser omhyggeligt
  Før du klikker på et link i en e-mail, SMS eller besked, skal du sørge for, at web-adressen ser legitim ud og er stavet korrekt. Phishere bruger ofte forfalskede web-adresser, der ligner de originale.

 3. Send ALDRIG personlige oplysninger direkte
  Vær naturligt mistroisk over for e-mails, beskeder eller SMS'er, der beder om adgangskoder, kreditkortoplysninger, eller andre følsomme data. Normalt vil din bank eller forsikringsselskab ALDRIG bede dig om personlige oplysninger direkte, men altid igennem en MitID-løsning.

 4. Vær opmærksom på usædvanlige anmodninger
  Hvis du modtager en anmodning om penge, personlige oplysninger eller handlinger, der virker usædvanlige eller mistænkelige, skal du kontakte afsenderen direkte ved hjælp af de officielle kontaktoplysninger for at bekræfte, om anmodningen er ægte.

 5. Opdater din computer løbende
  Hold altid din computer og enheder opdateret med de seneste sikkerhedsopdateringer for at beskytte dig.
Tilbage til oversigt