19. oktober 2021

Et godt råd: Undgå brand når du oplader din elbil i stikkontakten

Det er en rigtig god ide at være opmærksom, hvis du bruger din almindelige stikkontakt til opladning af elbilen. Hvis der sker skade på selve elinstallationen, uden at der opstår brand, er der nemlig ikke dækning på forsikringen for de skader, der opstår på elinstallationen.

Flere og flere får el-biler, og i mange tilfælde bliver de opladet derhjemme. Men det er faktisk ikke helt uden risiko, hvis du bruger den almindelig stikkontakt til opladningen. Din elinstallation kan i visse tilfælde blive overbelastet, og det kan i uheldige tilfælde føre til brand.

 

Det, du skal sikre dig, er, at du ikke lader din elbil med mere end 6 ampere, ellers er det ikke forsvarligt at bruge din almindelige stikkontakt.

 

Problematikken er, at det ikke er verdens hurtigste måde at lade på. Sikkerhedsstyrelsen anbefaler derfor, at man får installeret en ladeboks eller en industrikontakt, hvis du gerne vil lade din elbil hurtigt op derhjemme.

 

Begræns opladningen til 6 ampere

Hvis du alligevel vælger at bruge din almindelige stikkontakt, skal du sørge for, at opladningen begrænses til 6 ampere.

 

Problemet opstår nemlig, når belastningen overstiger de 6 ampere på stikkontakten. Så er der risiko for, at den højere belastning giver højere temperaturer. Over tid kan det påvirke din installation, så det kan føre til en brand.

 

Få en professionel installation til ladning over 6 ampere

Hvis du gerne vil have din bil opladet sikkert og hurtigt, findes der to gode løsninger.

 

  • En vægmonteret ladeboks
  • En industristikkontakt

 

I begge tilfælde skal du have fat i en elektriker, som er autoriseret til at lave arbejdet. Elektrikeren skal blandt andet installere en separat gruppe i husets eltavle, så du netop kan lade med mere end 6 ampere.

 

Gælder ikke mindst når du lejer sommerhuset ud

Er du sommerhusejer, og lejer du dit sommerhus ud, kan det være en god idé at gøre lejere opmærksom, at der kan være risiko for overbelastning af elinstallationen, hvis de vil oplade deres bil.

 

Du kan eksempelvis sætte en advarsel op dér, hvor der er sandsynlighed for, at lejere vil tilslutte ladekablet, eller ved at installere en tidsstyring.

Du kan selvfølgelig også få installeret en vægmonteret ladeboks eller en industristikkontakt, som er den optimale løsning

Tilbage til oversigt