30. august 2022

Det er skybrudstid og det betyder vand, meget vand

Lige nu er det årstid for skybrud, og så sent som i søndags, væltede det ned med kraftige regnskyl i store dele af Danmark. Det betyder mange vandskader, som kunne være undgået med lidt omtanke.

Vandskader er så irriterende, fordi vandet ødelægger dine ting og kan skabe fugt og skimmel i dit hjem. Derfor giver vi dig et par gode råd til, hvad du skal være opmærksom på for at undgå vandskader.

 

Og vi giver også gerne et par gode råd til, hvad du skal gøre, hvis du allerede har fået skader af et skybrud.

 

Hvad skal du være opmærksom på, INDEN skybruddet kommer?

 

1. Tjek afløb og tagrender

Det er en rigtig god ide at rense dine afløb og tagrender for skidt og snavs inden skybruddet kommer, så du ikke hindrer vandet i at løbe frit.

 

Så løft ristene til afløbet af og rens dem, hvis det er nødvendigt. Gå også dine tagrender efter. Ofte samler der sig en masse blade og smågrene, der kan stoppe vandet.

 

2. Luk vinduer og døre

Det siger jo næsten sig selv, men husk at lukke vinduer og døre inden skybruddet kommer.

 

Det kan jo også være, at du er taget på arbejde imens teenageren er hjemme og skybruddet kommer. Så er det en god ide med et serviceopkald til hjemmet, da det ikke er en selvfølge at en teenager ser op fra sin mobiltelefon, når der er skybrud.

 

3. Luk ventilationshullerne til huset

Hvis dit hus har ventilationshuller, skal du være opmærksom. Det er en god ide at lukke dem, der er placeret tæt på jorden. Du kan eventuelt stoppe dem til med et håndklæde, eller du kan skrue en plade over åbningen.

 

Husk dog at fjerne det igen, når der ikke længere er udsigt til skybrud, så du igen får luft ind i huset.

 

4. Fjern dine ting fra kældergulvet

Din kælder er det mest udsatte rum for oversvømmelse. Derfor skal du flytte de mest sårbare ting op i stueniveau eller på høje stålreoler, så de ikke bliver beskadiget, hvis kælderen bliver oversvømmet.

 

5. Sørg for at have sandsække parat, hvis dit hus er meget udsat

Sandsække er rigtig gode til at stoppe vand, når du placerer dem de steder, hvor du ved, at dit hus er udsat – eksempelvis ved en kældertrappe.

 

Du kan købe sandsække hos byggemarkedet, kommunen eller bestille dem på nettet.

 

6. Hvis du er på ferie eller ikke er hjemme i længere tid

Når du nu ved, at det er højtid for skybrud, er det en rigtig god ide at lave en aftale med naboen eller gode venner, som også tænker på dit hus, hvis du er på ferie eller væk i længere tid.

 

Så husk at lave aftaler med gode venner og naboer. De er gode til mange ting. Blandt andet, hvis der kommer skybrud, når du ikke er hjemme.

 

 

Hvad gør du, HVIS skaden er sket?:

Hvis du er så uheldig at få skader fra et skybrud, har du pligt til at begrænse skaden mest muligt, så eventuelle følgeskader undgås. Skaderne er som oftest dækket ind af din forsikring.

 

Skadesbegrænsning omfatter oftest at pumpe resterende vand væk, affugte ejendommen samt at rydde op og gøre rent efter skaden, så skaden ikke forværres.

 

Hvis du er forsikret hos Vejle Brand, så kontakt os, hvis du har vandskade i dit hjem. Dermed kan vi sammen begrænse skaden. Du kan få kontakt med vores skadeservice 24 timer i døgnet via vores hovednummer tlf. 75826288. 

 

Efterfølgende kan du aftale med Vejle Brand, om der skal tages kontakt til et professionelt firma, som kan stå for affugtningen og løbende kan foretage kontrol og fugtmåling, hvis det er nødvendigt.

Tilbage til oversigt